Yunanistan vize şartları almak istediğiniz vize türüne göre farklılık göstermektedir. Fakat tüm vizeler için temel şartlar şu şekilde sıralayabiliriz;
Sağlık Sigortası, Yunanistan’da kalınacak yer ile ilgili ikametgah belgesi yada otel rezervasyonları, vize başvurusunda bulunan kişinin adli sicil kaydının bulunmaması, Yunanistan hükümeti tarafından istenen maddi yeterlilik belgesi, başvurulacak vize türüne göre Yunanistan’da ikamet eden kişiden alınmış davetiye
Yunanistan Hükümeti tarafından belirlenmiş ve konsolosluk tarafından talep edilen evrakların eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması başvuru süreciniz için çok önemlidir. Bunun yanı sıra Türkiye’de düzenli bir gelire sahip olmanız gerekiyor. Eğer düzenli bir geliriniz yoksa seyahat süresince sizi finanse edecek kişiden belge almanız gerekmektedir. Bu ana unsurları hatasız yerine getiren kişinin vize alması zor değildir. Fakat vize sürecinin sonuçlanması Konsolosluğun inisiyatifindedir.
Yeşil pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yunanistan’a girebilmek için yada transit geçiş yapabilmeleri için vizeye ihtiyaçları yoktur. 180 günlük süre içinde 90 günü geçmeyecek şekilde Yunanistan topraklarında vizeye ihtiyaç olmadan bulunabilirler.
Yunanistan vizesi, Schengen vize özelliğine sahip olduğu için diğer Avrupa birliği üye ülkelere giriş yapma hakkınız vardır. Fakat seyahatinize hangi ülkenin vizesine sahipseniz o ülkeden giriş yaparak başlamak zorundasınız.
Vize başvurularınızda danışmanlık hizmeti almak zorunlu değildir. Fakat vize türüne göre hazırlanması gereken evraklar oldukça fazla ve karışık olduğu için başvuru sürecinizin doğru ve eksiksiz devam etmesi açısından danışmanlık hizmeti alarak süreci sonlandırmanız tavsiye edilir. Bu sayede vize başvurunuzun ret edilme riskini büyük bir ölçüde düşürmüş olursunuz.
Konaklamalı seyahatleriniz alacağınız vize türlerinde, banka hesabınızda min. 6-7 bin TL civarında bir meblağının bulunması gerekiyor.
Yunanistan turist vizesi başvurusunda bulunmak istiyorsanız, istenen evrakların arasında bulunan otel rezervasyon belgelerinizi başvurunuzu yapmadan önce hazırlamanız gerekiyor.
Almış olduğunuz vizenin normal şartlarında 90 güne kadar konaklama hakkınız bulunmaktadır. Fakat vize başvurunuzu yaparken beyan ettiğiniz seyahat süreniz sona erdikten sonra ayrıcalıklı bir durumunuz yok ise ülkeden çıkış yapmak zorundasınız. 180 gün içinde yapacak olduğunuz tekrar bir Yunanistan seyahatinizde almış olduğunuz vizeniz geçerli olacaktır.
Yunanistan seyahatlerinizde alacağını tüm vizeler için 2 doz Biontech aşınızı yaptırmış ve üzerinden 14 gün geçmiş olması gerekiyor. Eğer Covid atlatmışsanız bunu belgeleyen evrakla birlikte tek doz aşılı olmanız durumunda yine vize başvurunuzu yapabilirsiniz.
Normal şartlarda 2 doz aşısı bulunan kişilerden PCR testi istenmemektedir. Fakat gideceğiniz ülkenin bu şartları değiştirme ihtimali bulunmaktadır.
Vize başvuru evraklarınızı eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim etmeniz durumunda; kısa süreli vizeler 7-15 iş günü, uzun süreli vizeler ise 15-30 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Yeşil ve Gri pasaport sahipleri dışındaki bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının transit vize alma zorunluluğu vardır.
Yunanistan transit vize başvurunuz ortalama 14 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Resmi kurumların çalışma şekline göre bu süre farklılık gösterebilmektedir.
Olumsuz sonuçlanan vize başvurunuz için 15 gün içinde itiraz hakkınız bulunmaktadır. Bunun için Yunanistan Konsolosluğu’na itiraz dilekçeniz ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
Yunanistan transit vizesi çeşidi olan bu vize ile Yunanistan’da bulunma süreniz, uluslararası transit bölgesinden çıkılmaması şartı ile en fazla 24 saattir.
Almış olduğunuz vizenin süresi sizin seyahat planınıza göre verilmektedir. Bu sebeple biten vizenizin süresi zaruri bir durum olmadığı sürece Fransız merciler tarafından uzatılmamaktadır.
Evet, Yunanistan’da gerçekleşen fuarları ziyaret edebilmeniz için ticari vize başvurusu yapmalısınız.
Davet mektubu Yunanistan’da bulanan şirketin antetli kağıdına düzenlenmiş olmalıdır. Ayrıca bu mektupta; ad-soyad, şirketinizin adı, şirketteki pozisyonunuz, hangi amaçla seyahat edeceğiniz ve pasaport numaranız belirtilmelidir.
Tarafınıza gönderilen davet mektubunun geçerlilik tarihi belgenin üzerinde yer almaktadır. Davet mektubunu gönderen kişinin bağlı olduğu belediye tarafından belirlenir. Ayrıca davet mektubunun geçerliliği sizin planlamış olduğunuz seyahat tarihleri ile alakalıdır. Bu sebeple seyahat tarihlerinizde değişiklik olacaksa, bu değişikliği belgenin üzerindeki tarihlere göre belirlemeniz gerekmektedir.
Yunanistan turistik vize ücretleri ile ilgili en güncel ve doğru bilgi için vize danışma merkezleri ile iletişime geçmenizi öneririz. Bunun sebebi, vizenin süresi ve başvuru sahibinin yaşı farklılık gösterecektir. Ayrıca yetkili mercilerin gerekli gördükleri durumlarda vize ücretlerinde güncelleme yapma hakları olduğu için internet üzerinden yapılan vize ücreti araştırmaları sağlıklı bilgi vermemektedir.
Adalar kapı vizesi ile sadece belirli olan Yunan adalarında konaklama yapabilirsiniz. Bunun dışında Yunanistan ana karasına giriş yapma hakkınız bulunmamaktadır.
Adalar kapı vizesi başvuruları seyahatiniz ile ilgili gerekli olan belgeleri önceden hazırladıktan sonra limandan seyahatiniz başlamadan önce yapılabilmektedir. Fakat vize merkezleri üzerinden başvurunuzu gerçekleştirerek ve limanda başvuru sırası beklemenize gerek kalmayacağını bilmenizi isteriz.
Altın vize ile en az 250.000 € değerinde gayrimenkul yatırımı yapmanız gerekmektedir.
Altın vize ile Yunanistan’da gerekli olan işlemleri gerçekleştirdikten sonra eş ve çocuklarınız adına başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır.